BCAII

Jag blir på bra humör av en bra skoldag, då man liksom fått saker gjort under en längre tid av dagen. Idag hade jag min första lab på d-kursnivå, vilket tydligen innebär att man utformar laborationen ganska självständigt. Vi fick ett problem, och sen skulle vi välja sätt att utföra det på, bestämma kemikalier och koncentrationer och sånt. Sen blandade vi buffrar resten av dagen :D

(och för er som inte vet hur roligt där är att blanda buffrar, så kan jag berätta att det inte är speciellt roligt)

Enkelt sagt, så går laborationen i steg 1 ut på att räta ut proteiner. Proteiner är nämligen långa kedjor av aminosyror, som nystat ihop sig i komplexa former som är nödvändiga för deras funktion. Behandlar man dom med vissa ämnen, rätar dom ut sig och förlorar sin förmåga att göra saker.

Steg 2 är sedan att ta bort det tillförda ämnet och se om proteinet veckar ihop sig igen, och om det gör det på rätt sätt. Proteinet vi använder är det som gör om koldioxid från cellerna till kolsyra som kan transporteras ut till lungorna, där likadana proteiner används för att göra om kolsyran till koldioxid, som andas ut. Vi kontrollerar att våra misshandlade proteiner fungerar genom att se om det blir surt (av kolsyra) när man blåser koldioxid på det.

Och för er som tycker det verkar plågsamt för proteinet att bli så brutalt behandlat, så kan jag berätta att det är ingen fara för det är hämtat från en ko.

Kommentarer:
Postat av: Helene

Gör det mindre ont på proteiner för att dom är från kor? =)

Postat av: f

Jajjemän! :D

2007-02-02 @ 17:26:56

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits