Global uppvärmning i årets valrörelse

Sommaren har varit väldigt varm. Och lång. Första värmeböljan i Maj och den sista kanske inte ens varit här. Härligt, det är skönt med värme.

Eller?

Sanningen är nog den att den globala uppvärmningen paradoxalt nog fått sig ett rejält uppsving i och med att vi blivit bättre på att rena utsläppen från bilar och industri. Solstrålarna får en fri väg ner, men värmen hålls fortfarande kvar av växthusgaser. Den såkallade fördunklingen, när partiklar skymmer solljuset och gör det kallare, har inte längre så mycket att sätta emot. Det vekar vara uppvärmningen som tar över. Snabbt.

Och jag säger alltså inte att vägen till balans går genom ökade utsläpp av orenade föroreningar. Det är minskade koldioxidutsläpp som måste gälla.

Så, vad säger då de olika partierna om global uppvärmning? Jag har sökt på deras hemsidor och försökt att ta reda på det:

Moderaterna:
"Genom att använda energi som ger så lite utsläpp av växthusgaser som möjligt. Vattenkraft och kärnkraft står i en klass för sig. Fossila bränslen är sämre alternativ. Transporter måste i första hand bli mer energieffektiva och i andra hand eftersträvas miljövänligare bränslen. "

Man vill alltså motverka global uppvärmning med kärnkraft. Och ja, visst kan man bota cancer med en k-pist.
Resten är som att kasta ärtor på en traktor. Totalt verkningslöst. Det behövs mycket mer. Uppvärmningsfrågan är den frågan som under miljö-avdelingen (som inte verkar vara högprioriterad i sig) fått minst utrymme. Slutsats, moderaterna skiter i det enligt mig största problemet som mänskligheten stått inför.

Kristdemokraterna:
Stor skillnad här. Uppvärmningen är den uttalat högst prioriterade frågan. Inom miljöområdet. Man broderar på i sann kristen anda att det är viktigt att ta sitt ansvar och lämna ifrån sig världen i gott skick till sina barn. Bra. Lyckades efter lite pillande hitta lite konkreta lösningar också:

1) Sverige bör verka för att EU-länderna avskaffar de subventioner som går till användningen av fossilbränslen. Istället bör de satsas på att öka andelen förnybar energi inom både elproduktion och transportsektorn.

2) Stimulera jordbruket att producera biobränsle.


3) Sverige bör verka för att EU stimulerar en effektivare användning av energin. EU-länderna kan, enligt undersökningar gjorda av kommissionen, spara 30% fram till 2010 på ett kostnadseffektivt sätt.


4) Vi måste se till så att den frivilliga överenskommelsen om utsläppsmålen till 2008 uppnås. Samtal med bilindustrin bör därefter inledas omgående för att nå överenskommelse om nya åtaganden efter 2008. Kraven på de europeiska biltillverkarna måste skärpas betydligt. Det är ingen konst att bygga energisnåla bilar, men bilbranschen anstränger sig inte tillräckligt för detta. Lika viktigt är att snabbt ställa krav på flygets utsläpp.

Några mer lokala åtgärder lyckades jag inte hitta, men det är ju bra att tänka i större perspektiv också. Är dock skeptisk till att man vill inleda "samtal med bilindustrin". Det krävs nog mer än samtal skulle jag tro.

Men KD verkar iallafall ha problemet på agendan.


Folkpartiet:
Okej, jag kanske är puckad, men jag hittar inte ens miljöavdelning på deras hemsida. Antingen är det en tabbe av webdesignteamet, eller också är det något som återspeglar deras prioriteringar. Under rubriken "snabba fakta" hittade jag dock lite nyttigheter.

Här är vad FP vill göra:
• Stoppa kärnkraftsavvecklingen och tillåt ny kärnkraft.
• Avveckla kolkraften och minska användningen av olja och naturgas.
• Sluta producera fjärrvärme med fossila bränslen, använd biobränslen istället.
• Satsa på energieffektivisering av offentliga byggnader.
• Främja bränslesnåla fordon av alla typer.
• Gör järnvägen mer attraktiv så att fler väljer att åka tåg istället för flyg, buss eller bil.

Högst prioriterat är alltså också här att bota leukemi med handgranat. Resten är bra. Men hur högt är problemet egentligen prioriterat?


Centern:

  • Införa ett procentmål när det gäller utsläppsminskning: 2008-2012: -4%, 2020: -30%, 2030: -40%, 2050: -50%
  • Att procentmålet ska kompletteras med ett temperaturmål om en maximal global genomsnittlig uppvärmning med 2 grader C.
  • Att EU ska utnyttjas mycket mer för miljöarbete. Med gemensamma miljömål och åtgärder snedvrids inte konkurrensen och man kan då föra en mycket tuffare klimatpolitik.

2 grader C på hur länge? Fram till 2050 verkar totalt orimligt med tanke takten nu.
Det är bra att dom skriver upp precis vilka mål dom har, för då ser man att det inte räcker. Sorry Centern, ni får underkänt.
(det tråkiga är att dom förmodligen är dom av allianspartierna som historiskt sett prioriterat klimatfrågan högst, även om dom kanske inte gör det längre)


Ok, då passerar vi blockgränsen och börjar med...

Socialdemokraterna:
Hur mycket energi Göran lägger på växthuseffekten har vi väl redan märkt. Inte mycket. Men han tar iallafall upp problemet i debatter, och det verkar vara en relativt högprioriterad fråga. Man vill lösa problemet genom forskning, effektivisering och upphandling. Inga konkreta punkter att redovisa med andra ord.

Vänsterpartiet:
Inga punkter här heller.
Man tycker utsläpp av tungmetaller är det som är värst.
Får känslan av att man vill leva i en värld som man levde i på 70 talet, att allt är oföränderligt och att det liksom bara är att köra på som vanligt. Har vänsterpartiet blivit konservativa?

Miljöpartiet:
Ok, höga förväntningar här, och första rubriken på hemsidan handlar om klimatpolitik. Kalas. Miljöavdelningen är föga förvånande gigantisk och därmed också svåröverskådlig. Några konkreta punkter lyckas jag inte hitta heller här, men det jag läser är bra. Negativt är att de inte vill använda EU som verktyg i miljöarbetet.


Slutsats
:
Både FP och KD imponerade faktiskt lite på mig, men med tanke på Moderaternas arrogans, och att det känns som att en röst på vilket parti som helst på högersidan är en röst på M, gör att det känns väldigt främmande att rösta på någon av dom. Centern hade jag högre förhoppningar på, och faller på grund av det.

S gör ingenting. Forskning och effektivisering tar tid, problemet blir mer och mer akut. V kommer absolut inte att hjälpa till, så då står hoppet till MP. Och dom kommer inte få så mycket att säga till om denna gången heller, om nu vänstersidan vinner.

Det kommer alltså gå 4 år till utan att sverige gör något drastiskt mot den globala uppvärmningen. Om inte hela sverige inser detta över natten och lyfter fram MP. (eller möjligtvis KD och FP, men deras övriga politik är äcklig)


Kommentarer:
Postat av: M

He du har visst lagt pannan i veck för att *ta-reda-på* flitgit, jag har simmat vilse i soppan.. känns det som, men val imorn ! Kraaam!

2006-09-16 @ 19:16:44
Postat av: Rut

Men varför vara så rädd för kärnkraft? Det är inte lika farligt idag som det var förr jue.. Och det är ju mycket bättre att tillåta forskning där för att göra den renare, istället för att ta smutsig kolkraft från Polen som vi hör idag.

*folkpartiet rules - snart kommer agan tillbaks till skolan!*

2006-09-18 @ 15:39:37
Postat av: f

Exempelvis för att det är en återvändsgränd. Det är inte förnybart. Det finns inte så mycket brytningsbart uran, samtidigt som man bygger ut kärnkraften i asien. Det tror jag kommer leda till dyrare uran, vilket ger dyrare el, alternativt att vi får börja bryta vårt eget bränsle, med allt vad det innebär.

Sen var det ju inte så speciellt många veckor sedan det höll på att gå riktigt åt skogen i ett svenskt kärnkraftverk.

2006-09-18 @ 16:59:06

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits