Sim

Idag invigde jag mitt klippkort på simhallen. 40 minuters simning och sen lite bubblor. Det var skönt, tror att det kan bli ett annat sorts kort sen när det tar slut, så att jag kan åka dit hur många gånger jag vill. 12 ggr känns ju som att man kommer förbruka på typ 3 veckor.

Får hoppas att det är en träningsform som passar mina knän. Och får hoppas ännu mera att pensionärerna inte blev för irriterade när jag låg ivägen i bassängen. Och att man blir lite snabbare efter hand.

Det är mycket nu

En gigantisk laboration ska redovisas muntligt och skriftligt imorgon. Är inte klart än, så det blir en sen kväll. Sen är det gruppdiskusion på fredag också, då en lösning på ett problem ska redovisas muntligt.

En ny lab påbörjades idag, en riktigt skojig en. Vi använde modifierade pigmentceller från grodor och skulle lista ut vad för sorts receptor som satt på den, med hjälp av olika hämmare. Så fort jag får tid ska jag sätta mig och försöka dra någon slutsats ur våra resultat. Redovisning på onsdag.

När jag får tid ska jag dessutom försöka byta till biokemi 2 istället för en kurs om bakteriell ekologi. Mest för att jag känner att jag måste lära mig mer om proteiner och sånt, och proteinkursen i vår kräver biokemi 2 som förkunskap. Alternativet är att läsa en zoofysiologikurs, och även om den kan vara kul, så känns det som att det är åt fel håll för mig. Jag ska hålla mig borta från djur. Fysiologi kommer jag läsa ändå till våren, men då i molekylär form. Plus en farmakolgikurs. Mycket skoj. Gäller bara att ta sig igenom biokemin och proteinkemin, som jag tror kan bli tunga och svåra. Men nyttiga.

Det är nog knappt några biologer som läser den förresten, för det är nämligen ett glapp i kursplanen på 5 veckor där jag måste söka mig till en annan fakultet för att hitta någon kurs att läsa. Hurra hurra. Ska kolla om det inte finns något intressant på hälsouniversitetet.

Halsen vill för övrigt bli sjuk, men jag tillåter den inte än. Lär bryta ut i helgen. Synd, nu när man äntligen kommit igång lite med skolan.

Jag tror på tomten

Motivationen upp en bit igen. Grovarbete på tomten vid gullmarsfjorden hjälpte. Åkte dit i lördags med pappa och grävde upp lite rötter. Nu pratar jag inte om ogräsrötter... eller jo förresten, sälg och björk är nog faktiskt ogräs. Med stora och jobbiga rötter. Träden var väl sådär mellan 2 och 3 meter höga, och innehöll enligt min rygg även fästingar... som en granne fick hjälpa mig med att avlägsna.

Jaja, tomten kommer ta tid att få i byggbart skick. Men det är kul.

Låst läge

Ett avhopp känns på något sätt väldigt nära... men inte lika nära nu när jag tittat på ams efter något jobb. Visst finns det jobb, men alla verkar skittråkiga.

Problemet är att jag inte är motiverad för fem öre. När jag hade dom problemen förr, så kunde jag alltid använda som morot att jag snart skulle få välja vad jag skulle läsa, och välja dom roliga kurserna. Nu är jag där, och jag är fortfarande inte motiverad. Det känns inte så kul som jag ville. Jag sitter och sover på föreläsningarna och känner hur studielånet bara växer utan att jag får ut något av det.

Läget känns låst. Även om det fanns något lockande jobb, så skulle ju chansen att få det vara pytteliten. Samtidigt vill jag inte plugga mer när den här veckan är slut. Hmm, får skicka ett mail till någon studievägledare eller nåt. Kanske kan man få någon idé där.

FestiVal

Idag har jag röstat... och skickat in ett bidrag till melodifestivalen. Dessutom drar en annan festival igång, enminutslåtar tävlar mot varandra på tidningen Studio's forum. Eller, snart iallafall, deadline var idag.

Men nu när allt det är fixat kanske jag skulle sätta mig med lite skolarbete också..?

Global uppvärmning i årets valrörelse

Sommaren har varit väldigt varm. Och lång. Första värmeböljan i Maj och den sista kanske inte ens varit här. Härligt, det är skönt med värme.

Eller?

Sanningen är nog den att den globala uppvärmningen paradoxalt nog fått sig ett rejält uppsving i och med att vi blivit bättre på att rena utsläppen från bilar och industri. Solstrålarna får en fri väg ner, men värmen hålls fortfarande kvar av växthusgaser. Den såkallade fördunklingen, när partiklar skymmer solljuset och gör det kallare, har inte längre så mycket att sätta emot. Det vekar vara uppvärmningen som tar över. Snabbt.

Och jag säger alltså inte att vägen till balans går genom ökade utsläpp av orenade föroreningar. Det är minskade koldioxidutsläpp som måste gälla.

Så, vad säger då de olika partierna om global uppvärmning? Jag har sökt på deras hemsidor och försökt att ta reda på det:

Moderaterna:
"Genom att använda energi som ger så lite utsläpp av växthusgaser som möjligt. Vattenkraft och kärnkraft står i en klass för sig. Fossila bränslen är sämre alternativ. Transporter måste i första hand bli mer energieffektiva och i andra hand eftersträvas miljövänligare bränslen. "

Man vill alltså motverka global uppvärmning med kärnkraft. Och ja, visst kan man bota cancer med en k-pist.
Resten är som att kasta ärtor på en traktor. Totalt verkningslöst. Det behövs mycket mer. Uppvärmningsfrågan är den frågan som under miljö-avdelingen (som inte verkar vara högprioriterad i sig) fått minst utrymme. Slutsats, moderaterna skiter i det enligt mig största problemet som mänskligheten stått inför.

Kristdemokraterna:
Stor skillnad här. Uppvärmningen är den uttalat högst prioriterade frågan. Inom miljöområdet. Man broderar på i sann kristen anda att det är viktigt att ta sitt ansvar och lämna ifrån sig världen i gott skick till sina barn. Bra. Lyckades efter lite pillande hitta lite konkreta lösningar också:

1) Sverige bör verka för att EU-länderna avskaffar de subventioner som går till användningen av fossilbränslen. Istället bör de satsas på att öka andelen förnybar energi inom både elproduktion och transportsektorn.

2) Stimulera jordbruket att producera biobränsle.


3) Sverige bör verka för att EU stimulerar en effektivare användning av energin. EU-länderna kan, enligt undersökningar gjorda av kommissionen, spara 30% fram till 2010 på ett kostnadseffektivt sätt.


4) Vi måste se till så att den frivilliga överenskommelsen om utsläppsmålen till 2008 uppnås. Samtal med bilindustrin bör därefter inledas omgående för att nå överenskommelse om nya åtaganden efter 2008. Kraven på de europeiska biltillverkarna måste skärpas betydligt. Det är ingen konst att bygga energisnåla bilar, men bilbranschen anstränger sig inte tillräckligt för detta. Lika viktigt är att snabbt ställa krav på flygets utsläpp.

Några mer lokala åtgärder lyckades jag inte hitta, men det är ju bra att tänka i större perspektiv också. Är dock skeptisk till att man vill inleda "samtal med bilindustrin". Det krävs nog mer än samtal skulle jag tro.

Men KD verkar iallafall ha problemet på agendan.


Folkpartiet:
Okej, jag kanske är puckad, men jag hittar inte ens miljöavdelning på deras hemsida. Antingen är det en tabbe av webdesignteamet, eller också är det något som återspeglar deras prioriteringar. Under rubriken "snabba fakta" hittade jag dock lite nyttigheter.

Här är vad FP vill göra:
• Stoppa kärnkraftsavvecklingen och tillåt ny kärnkraft.
• Avveckla kolkraften och minska användningen av olja och naturgas.
• Sluta producera fjärrvärme med fossila bränslen, använd biobränslen istället.
• Satsa på energieffektivisering av offentliga byggnader.
• Främja bränslesnåla fordon av alla typer.
• Gör järnvägen mer attraktiv så att fler väljer att åka tåg istället för flyg, buss eller bil.

Högst prioriterat är alltså också här att bota leukemi med handgranat. Resten är bra. Men hur högt är problemet egentligen prioriterat?


Centern:

  • Införa ett procentmål när det gäller utsläppsminskning: 2008-2012: -4%, 2020: -30%, 2030: -40%, 2050: -50%
  • Att procentmålet ska kompletteras med ett temperaturmål om en maximal global genomsnittlig uppvärmning med 2 grader C.
  • Att EU ska utnyttjas mycket mer för miljöarbete. Med gemensamma miljömål och åtgärder snedvrids inte konkurrensen och man kan då föra en mycket tuffare klimatpolitik.

2 grader C på hur länge? Fram till 2050 verkar totalt orimligt med tanke takten nu.
Det är bra att dom skriver upp precis vilka mål dom har, för då ser man att det inte räcker. Sorry Centern, ni får underkänt.
(det tråkiga är att dom förmodligen är dom av allianspartierna som historiskt sett prioriterat klimatfrågan högst, även om dom kanske inte gör det längre)


Ok, då passerar vi blockgränsen och börjar med...

Socialdemokraterna:
Hur mycket energi Göran lägger på växthuseffekten har vi väl redan märkt. Inte mycket. Men han tar iallafall upp problemet i debatter, och det verkar vara en relativt högprioriterad fråga. Man vill lösa problemet genom forskning, effektivisering och upphandling. Inga konkreta punkter att redovisa med andra ord.

Vänsterpartiet:
Inga punkter här heller.
Man tycker utsläpp av tungmetaller är det som är värst.
Får känslan av att man vill leva i en värld som man levde i på 70 talet, att allt är oföränderligt och att det liksom bara är att köra på som vanligt. Har vänsterpartiet blivit konservativa?

Miljöpartiet:
Ok, höga förväntningar här, och första rubriken på hemsidan handlar om klimatpolitik. Kalas. Miljöavdelningen är föga förvånande gigantisk och därmed också svåröverskådlig. Några konkreta punkter lyckas jag inte hitta heller här, men det jag läser är bra. Negativt är att de inte vill använda EU som verktyg i miljöarbetet.


Slutsats
:
Både FP och KD imponerade faktiskt lite på mig, men med tanke på Moderaternas arrogans, och att det känns som att en röst på vilket parti som helst på högersidan är en röst på M, gör att det känns väldigt främmande att rösta på någon av dom. Centern hade jag högre förhoppningar på, och faller på grund av det.

S gör ingenting. Forskning och effektivisering tar tid, problemet blir mer och mer akut. V kommer absolut inte att hjälpa till, så då står hoppet till MP. Och dom kommer inte få så mycket att säga till om denna gången heller, om nu vänstersidan vinner.

Det kommer alltså gå 4 år till utan att sverige gör något drastiskt mot den globala uppvärmningen. Om inte hela sverige inser detta över natten och lyfter fram MP. (eller möjligtvis KD och FP, men deras övriga politik är äcklig)


Uppgång

Skolan går bättre nu, kändes riktigt öken i början faktiskt. Imorgon på gruppdiskussionen med PBL-inslag ska jag b.r.i.l.j.e.r.a.

HTPC-tankar

Uäk.. jag är omotiverad redan efter en veckas skola!

Istället för skolarbete, har jag dom senaste dagarna suttit och funderat på hur jag på billigast möjliga sätt kan få igång min gamla dator, och använda den som någon slags server/htpc. Ungefär 3500 skulle det nog kosta med nytt moderkort, processor, minne, psu (tror det gamla är lite trasigt) och en hårddisk.
 
Egentligen är det bara det gamla chassit, en cd-spelare och en floppy som kommer användas av det jag hade tidigare, så det är väl nästan en helt ny dator... och dom sakerna byter jag ut när jag får mer pengar, en bigtower-låda är inte direkt lämpad för htpc, plus att dvd-spelare är inte speciellt dyrt.

Blir nog till att vänta en månad dock. Abit har inte släppt moderkortet som jag vill använda än, finns bara ett från asus som verkar buggigt. Men jag behöver nog ändå vänta tills efter csn, födelsedag och 2 x bostadsbidrag för att ha råd.

Iallafall, för närvarande ser inköpslistan ut såhär, om någon tekniknörd är intresserad:
Moderkort: Abit NF-M2 nView alt. Asus M2NPV-VM (integrerad grafik och ljud i båda)
Processor: AMD Sempron 3400+
Minne: 1Gb
PSU: Antec SmartPower 2.0 350W
Hårddisk: Seagate Barracuda på 200GB eller nåt

Egentligen är det en ganska dålig idé att bygga in det i den gamla lådan, eftersom jag då ändå måste skaffa en PSU som jag kanske inte kommer kunna använda om jag någon gång skaffar en låda som passar bättre i tv-hyllan... så jag kanske ändrar mig där och tar lådan på en gång. Blir nog inte så fasligt mycket dyrare faktiskt.

hits